Begrip

Onkruid

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Planten die groeien waar ze niet zijn gewenst. Onkruiden concurreren met cultuurgewassen onder en boven de grond om ruimte, licht, lucht, water en voedingsstoffen.

Op een sterk met onkruid vervuilde akker kan de opbrengst dan ook belangrijke lager zijn dan op een schone. Sommige onkruiden bezitten giftige eigenschappen voor het vee of kunnen waardplanten zijn van voor de cultuurgewassen schadelijke insecten, schimmels of virussen. Ze kunnen moeilijkheden veroorzaken bij de oogst van gewassen en bij de zuivering van zaaizaad. Onkruidbestrijding vormt van oudsher naast het probleem van de vruchtbaarheid dan ook een van de hoofdelementen in de landbouw.