Oldengaerde

Havezate bij Dwingeloo (Westeinde).

Kort na 1420 gebouwd door Reynolt van Echten; daarna - tot 1660 - bewoond door het geslacht Van Echten. Het huis werd in laatstgenoemd jaar door Johan van Echten verkocht aan diens schoonzoon Cornelis van Dongen. Diens gelijknamige zoon liet Oldengaerde in 1717 ingrijpend verbouwen. De voorzijde kreeg een verdieping en de huidige, classicistische voorgevel kwam dat jaar tot stand. De tuin werd tevens in een Franse classicistische tuinstijl aangelegd. In 1808 werd Oldengaerde gekocht door Aalt Willem van Holthe; sindsdien is het huis in het bezit van deze familie.

Gedurende de 19e eeuw vonden nog enkele verbouwingen plaats, waarvan de ingrijpendste wel de verlaging van de kap en de vervanging van de topgevel door een fronton waren. De tuin werd deels veranderd in een landschappelijke stijl