Schouwburg Ogterop

Organisatie type: Schouwburg

Schouwburg in Meppel.

Geopend op 25 mei 1868. Kort nadat Meppel werd aangesloten op het landelijke spoorwegstelsel, opende Gerhardus Bernardus Ogterop (1842-1884) een koffiehuis in het vervallen pand van de Grote Sociëteit. Tevens werd de toneelzaal gerestaureerd. Op 29 april 1868 vond de eerste toneeluitvoering plaats. In 1887 werd het 'koffijhuis' omgebouwd tot echte schouwburg, geheel in Weense stijl. In 1968 werd de schouwburg aan de gemeente Meppel verkocht, die tot een radicale renovatie besluit. Het oude hotel werd afgebroken en er verrees een nieuw gebouw. Het interieur bleef echter nagenoeg onaangetast. De officiële opening van de nieuwe schouwburg vond plaats op 9 oktober 1971. Frans van der Veen werd benoemd tot directeur. In 1979 werd Van der Veen directeur van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Henk Beuker volgde hem op. Schouwburg Ogterop heeft een kleine (120 plaatsen) en een grote (500) zaal.