Begrip

Oefenaar

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Lid van de (kerkelijke) gemeente dat op verzoek van een plaatselijke kerk van de classis de bevoegdheid krijgt om te 'oefenen', dat is een stichtelijk woord te spreken 'ter onderrichting, vertroosting en vermaning'.

Die bijeenkomsten moesten buiten de gewone kerkdiensten worden gehouden. In de 19e eeuw waren het vaak catechiseermeesters en anderen, die ontevreden waren over de prediking in de kerk en dit in hun 'oefeningen' gingen uitdragen. Oefenaars komen vooral voor in de zogenaamde 'kleine' kerkgeschiedenis. Bekende oefenaars waren o.a. Jan Frerik Zeebuit en Albert Hilberts Kok.