Norger esdorpenlandschap

Landschap rond Norg, één van de best bewaarde esdorpenlandschappen van Nederland. Natuurmonumenten verwerft hier gronden om dit landschap duurzaam te bewaren.

Karakteristiek voor dit landschap is de concentratie van historische boerderijen in de dorpen op de overgangen van beekdalen naar hogere gronden. Op de hogere gronden liggen de essen. De vroegere heidevelden zijn veelal in de jaren '30 in strokenverkaveling ontgonnen. Plaatselijk is bos aangelegd. Oudere bossen zijn het Norgerholt (een markebos) en het Tonckensbos. Verspreid zijn kleine veentjes en heideterreintjes bij de ontginning gespaard gebleven. De beekdalen variëren van karakter van kleinschalige besloten houtwalbeken in de bovenlopen, tot open brede beekdalen in de benedenloop.

Het beheer van Natuurmonumenten richt zich vooral op het integraal (in grote aaneengesloten eenheden) beheren van de beekdalen en de bossen, waarin belangrijke natuurwaarden ontwikkeld kunnen worden. Extensieve begrazing wordt voor een belangrijk deel gedaan door Galloway-runderen omdat die het hele jaar buiten kunnen blijven. Door middel van het landinrichtingsproject Roden-Norg worden veel gronden ten behoeve van dit natuur- en landschapsreservaat aangekocht of uitgeruild.