Locatie

Nolde

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Buurtschap in de gemeente De Wolden (tot 1998 Zuidwolde) tussen Zuidwolde (noorden) en Balkbrug en Dedemsvaart, beide gelegen in Overijssel (zuiden).

Ten noorden van het gehucht ligt de Nolderesch (nu weiland, bos en plas), ten westen het Nolderveld. GHAN en HAD noemen in 1851-1911 rond het dorpje (west en oost) het Nolder Veld, tussen Nolde en de Reest (tevens provinciegrens met Overijssel) het weidecomplex Nolderstukken; J. Kuyper vermeldt in zijn gemeenteatlas (1867) verder oostwaarts het Nolder Veen. HAD vermeldt vanuit Nolde zuidwaarts de Noldigerdijk, thans de Ommerweg, met hieraan de boerderij Nolderhoeve (oosten).

Bronnen vermelden: Wtloe (1502), then Olde (1576) en Tenolde (1634). De oorspronkelijke naam is Uitlo: buitenbos(ch). In de derde naam is de n van het voorzetsel vastgegroeid aan Olde.