Organisatie

Nimberg

Organisatie type: Bouwbedrijf

Datum:

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

In 1888 ontstaan bouwbedrijf uit Havelte.

De onderneming kent twee poten: Nimberg Timmerfabriek en Nimberg Bouwbedrijf. Eerstgenoemde houdt zich onder meer met machinaal timmerwerk en houtskeletbouw bezig, de laatste met woning-, utiliteits- en industriebouw. Nimberg is in heel Noordoost-Nederland actief. Het bedrijf sloot zich in 1993 bij het Hegeman-concern uit Nijverdal (Ov.) aan. Met bijna honderd werknemers is Nimberg een van de grootste werkgevers in de gemeente Westerveld.

Tijdens WO II was aannemer Nimberg actief betrokken bij de forse bouwactiviteiten die de aanleg van het vliegveld te Havelte met zich meebrachten. De Duitse bezetter was van plan een volwaardig vliegveld bij Havelte in te richten en had daartoe een aparte Bauleitung in het huis Overcinge gelegerd. Nimberg ('Berendje Bauleitung') slaagde erin om mensen aan werk en (valse) papieren te helpen die anders voor gedwongen tewerkstelling in Duitsland opgepakt zouden zijn. Voordat het vliegveld dienst kon doen werd het door de geallieerden gebombardeerd.