Persoon

Hendrik (Henk) Nijkeuter

Functie: Literatuurhistoricus

Geboren: 1956

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Gieten 1956) Literatuurhistoricus.

Studeerde Nederlands en geschiedenis aan de lerarenopleiding Ubbo Emmius te Groningen. Volgde de opleiding tot archivaris aan de Rijksarchiefschool in Den Haag. Daarna voltooide hij de studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Was werkzaam in het voortgezet en hoger beroepsonderwijs, werkte als staffunctionaris bij Drentse Taol en is thans hoofd van de afdeling Archieven bij het Drents Archief te Assen. Promoveerde in 2001 op het proefschrift De "pen gewijd aan Drenthe's dierbren grond". Literaire bedrijvigheid in de Olde Lantschap, 1816-1956.

Nijkeuter publiceert geregeld over literair-historische onderwerpen en werkte mee aan diverse boekpublicaties. In 1996 verscheen van zijn hand een wetenschappelijke biografie van de schrijver Ben van Eysselsteijn, getiteld Ben van Eysselsteijn (1898-1973), Drent uit heimwee en verlangen.