Persoon

Gerhard Nijenhuis

Functie: Bestuurder

Geboren: 1893
Gestorven: 1965

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Gieten 1893 - Gieten 1965) Bestuurder.

Na de hbs in Assen doorliep hij de Rijks Landbouwwinterschool te Meppel. In 1919 benoemd tot secretaris-penningmeester van het Drents Landbouw Genootschap, de enige functionaris van die organisatie in die tijd. Toen hij het ouderlijk landbouwbedrijf in 1922 overnam, legde hij de functie van secretaris-penningmeester ook weer neer.

In 1930 werd hij benoemd tot burgemeester van de gemeente Gieten, een functie die hij bekleedde tot 1958. Kort daarvoor was hij voorzitter van het DLG geworden en legde vanwege zijn burgemeestersbenoeming deze functie weer neer. Later in 1956, aanvaardde hij opnieuw een benoeming tot voorzitter van het DLG; deze zittingsperiode duurde tot 1961. In 1961 werd Nijenhuis benoemd tot Rijks Inspecteur voor de steunverlening voor werkloze arbeiders in Drenthe. Hij heeft zich met name ingespannen voor behoud van het kleine gemengde landbouwbedrijf, een inzet die door velen werd gewaardeerd. Vader van Gerard Nijenhuis.