Nieuwsblad van het Noorden

Vanaf 2 juni 1888 te Groningen gedrukt dagblad. In april 2002 opgegaan in het Dagblad van het Noorden.

Opgericht door Joan Nieuwenhuis en binnen korte tijd overgenomen door Ruurt Hazewinkel. De familie Hazewinkel zou bijna een eeuw de directie voeren.Vanaf het begin richtte de krant zich op het algemene publiek. Om ook de kleine middenstand en de arbeidersklasse te bereiken, kwam de krant in eenvoudige taal en tegen een lager dan gebruikelijke abonnementsprijs uit. Deze formule werkte. Het Nieuwsblad kreeg veel aanhang en was al snel een geduchte concurrent van de diverse Drentse kranten.

Tijdens WO II wist het Nieuwsblad, door geleidelijke aanpassing aan de Duitse bezetter, tot juli 1944 te verschijnen. Toen de krant in 1946 weer mocht verschijnen, werd de groeitrend voortgezet, in Drenthe onder meer met de uitgave van aparte edities. Tot 1940 kende de krant slechts twee edities, één voor Groningen/ Haren en een buiteneditie. Begin jaren '90 van de 20e eeuw werd het Nieuwsblad opgenomen in de Noordelijke Dagblad Combinatie. Tegenwoordig bezit deze het monopolie op de nieuwsvoorziening van het noorden.