Nieuweroord

Veenkolonie

Gelegen in de gemeente Hoogeveen (tot 1998 gedeeltelijk Westerbork) aan de kanalen Middenraai en Verlengde Hoogeveensche Vaart; 904 inwoners en 299 woningen (2002).

De nieuwe gemeentegrens tussen Midden-Drenthe en Hoogeveen werd in 1998 getrokken boven het buurtschapje 't Noorden en even ten zuiden van de boerderij Nieuweroord richting Paul Krugerhoeve (gemeente Coevorden, tot 1998 Oosterhesselen).

Aan weerszijden van de weg en het kanaal Middenraai liggen genummerde wijken, 1 t/m 9, waarvan 1 t/m 6 aansluiten op zowel het Noorder Hoofddiep als op de Geeserraai en 7 t/m 9 alleen op het Noorder Hoofddiep.

In 1851-55 ook Nieuwer Oord. De plaatsnaam betekent nieuwe woonplaats en is ontstaan nadat vervener J.C. Rahder deze naam gaf aan zijn Huis Nieuweroord, dat van 1850 tot de afbraak in 1919 in Nieuweroord stond. De veenkolonie Nieuweroord ontstond vanaf 1798 door ontginning van de Broekvenen, het zuidelijk hoogveengebied van de gemeente Westerbork (zie ook: Westerbork- en Broekvenen). Vanaf de Verlengde Hoogeveensche Vaart werd een stelsel van kanalen en wijken in het veen gegraven. De markegenoten van Westerbork en het Broek verkochten het veengebied in 1849 aan een groep particuliere investeerders, verenigd in de Maatschappij tot exploitatie der Westerborker en Broekvenen, gevestigd te Amsterdam. De eerste veenarbeidershutten en -woningen werden aan weerszijden van de Middenraai en aan de westkant van het Noorder Hoofddiep gebouwd. In de 20e eeuw verdween een groot deel van de laatste plek. Nieuwbouw verrees daarop langs de oostkant van het Noorder Hoofddiep, de Geeserraai en langs de wijken.