Locatie

Nietap

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Tekening van Huize Thedema te Nietap. Onderop staat Thedema in 1622 Het is de enige bewaard gebleven afbeelding van het steenhuis. urn:rights:all-reserved

Dorp in de gemeente Noordenveld (tot 1998 Roden); vormt één geheel met het Groningse Leek, dat gelegen is aan weerszijden van het (gedempte) Leeksterhoofddiep. Het (dubbel)dorp ligt ten noordwesten van Roden.

In 1685 is er sprake van Nye Tap, mogelijk de naam van een (nieuwe) herberg (= de nieuwe tap) of een sluis in de vorm van een verticale schuif (een tap), die de stand van het water in een aangelegd kanaal te Nietap moest reguleren. Een opmerkelijke verbreding van de weg in Nietap is hiervan nog een zichtbaar teken.

In 1742 telde het Nietap negentien huishoudens, waarvan dertien middenstanders. De opbouw van het dorpje vertoont die van een grensplaats: douanepost, veel cafés, brede hoofdstraat voor wachtende rijtuigen met paarden. De Drachtstertram (Groningen-Drachten) reed in de periode 1913-1948 met passagiers, later nog voor vervoer van goederen van en naar Philips Drachten. Spoorrails in de hoofdstraat (J.P. Santeeweg) en tramhaltegebouw met wachtlokaal herinneren hieraan.