Organisatie

Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK)

Organisatie type: Kerkgenootschap

Datum:

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Kerkgenootschap, ontstaan in 1969 als 'afscheiding' van de Vrijgemaakt Gereformeerde Kerken wegens opvattingen die door de synode van Hoogeveen in 1969 werden verworpen.

De NGK tellen 92 kerken met 79 dienstdoende predikanten en ruim 31.000 leden, waarvan 20.000 belijdend. In Drenthe zijn er twee streekgemeenten: Assen met 425 leden en Hoogeveen met 131 leden. Binnen de NGK komen opmerkelijke verschillen voor, variërend van een traditionele gereformeerde manier van gemeente-zijn tot een zeer losjes georganiseerde gemeentevorm. Men is bang voor een al te strak georganiseerd kerkelijk leven en voor overkoepelende organen, die in het kerkelijke leven de dienst gaan uitmaken. In verschillende plaatsen wordt toenadering gezocht tot de Christelijke Gereformeerde Kerk.