Begrip

Natuurmonumenten

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Volledig: Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland, ook wel als Vereniging Natuurmonumenten of Natuurmonumenten aangeduid

Natuurbeschermingsorganisatie, in 1905 opgericht n.a.v. de dreigende vuilstort in het Naardermeer. In 1933 nam zij het initiatief om te komen tot provinciale landschappen wat in 1934 resulteerde in Het Drentse Landschap. De nu meer dan 900.000 leden (waarvan 27.000 in Drenthe) tellende organisatie kocht in 1919 haar eerste terrein in deze provincie (het Brandeveen nabij Uffelte). Momenteel beheert zij in Drenthe ca. 8000 ha, verspreid over een 26-tal reservaten, variërend van een 1 ha groot beekdalbosje tot ruim 1000 ha in het in totaal 2880 ha grote en provinciegrensoverschrijdende Fochteloërveen.