Organisatie

NAM b.v.

Organisatie type: Olie- gasbedrijf

Datum:

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Volledig: Nederlandse Aardolie Maatschappij

Speciaal voor de exploitatie van Nederlandse aardolie in 1947 opgericht bedrijf. De Bataafsche Petroleum Maatschappij (Koninklijke/Shell Groep) en het Amerikaanse Esso namen elk voor de helft in de onderneming deel. Shell nam de bedrijfsvoering voor zijn rekening. Het hoofdkantoor was aanvankelijk in Oldenzaal (Ov.) gevestigd terwijl Schoonebeek een regionaal kantoor kreeg.

Na de oorlog nam de maatschappij de werkzaamheden van de BPM in Schoonebeek over. In 1948 kreeg de NAM het exclusieve recht op opsporing en ontginning van olie en andere delfstoffen in een gebied van 15.000 ha in onder meer de Drentse gemeenten Schoonebeek, Coevorden, Dalen, Emmen en Sleen. In 1948 werd bij Steenwijksmoer de eerste aardgasvondst gedaan. Hoewel de NAM primair een oliebedrijf bleef, kenmerkten de jaren '50 zich vooral door aardgasvondsten. Na de ontdekking bij Slochteren (Gr.) in 1959 richtte de maatschappij zich vooral op gas. Het Groningse gasveld werd voor rekening van een maatschap (waarin zijzelf voor 60% participeerde) door de NAM geëxploiteerd. In 1967 werd het hoofdkantoor vanwege de voornamelijk noordelijke actiiviteiten naar Assen verplaatst. Wegens ruimtegebrek werd in 1989 een nieuw gebouw betrokken.

De oliewinning op het Schoonebeeker olieveld werd in 1996 overigens definitief gestaakt. Er was toen veertig miljoen kubieke meter, een kwart van de totaal aanwezige olie, uit de grond gehaald. De jaren '90 kenmerkten zich vooral door rationalisatie en de uitbesteding van werkzaamheden. Ondanks de teruggang in het aantal arbeidsplaatsen is de NAM nog altijd een van de grootste bedrijven van Drenthe. Met name op de regio Schoonebeek heeft het bedrijf een groot stempel gedrukt.