Musis Sacrum

Organisatie type: Literair genootschap

Semi-literaire kring waarin men zich bezighield met retorica en declamatie, gevormd door A.L. Lesturgeon, W.A. Hecker, R. Bennink Jansssonius en G.D. Steringa Kuyper met enige anderen.

De club bestond overwegend uit predikanten met literaire aspiraties. Zij kwamen in de wintermaanden 's zondags na de avondpredikatie in de pastorie van Janssonius in Roderwolde bijeen en trokken ver buiten Drenthe en Groningen de aandacht. Het vermoeden bestaat dat ook Jan van der Veen Az. deel uitmaakte van de kring; Van der Veen kende het 'landelijke Roden', dat hij in De Roover (1838) beschreef. Toen Janssonius in oktober 1846 zijn 'lieflijk Eden' (Roderwolde) verliet en naar Arnhem vertrok, betekende dit ook het einde van Musis Sacrum.

C. van Dijk in zijn Drenthe bij stukken en beetjes  (p. 26, Emmen 2005) maakt aannemelijk dat dit gezelschap niet in Roderwiolde bestaan heeft, maar een kring moet zijn geweest in de studententijd van Jansonius c.s. in Groningen omstreeks 1835-1839. Het betreft een verzinsel van H.J. Prakke: Op de Roderwolder Helikon. De pastorale kring 'Musis sacrum'  in het Drentse Roderwolde (Meppel 1987).