Munsterscheveld

Veenkolonie in de gemeente Emmen ten noorden van Emmer-Compascuum, ten zuiden van Ter Apel (Gr.) en ten zuidwesten van Rütenbrock (Dld.), hoofdzakelijk gelegen aan de oostkant van het Stads-Compascuumkanaal. Ten oosten van het wegdorp ligt het bouwlandcomplex Munstersche Stukken tegen de Nederlands-Duitse grens.

In 1851-1867 Munstersche Veld, vanaf 1868 Munsterscheveld. De nederzetting is genoemd naar de uit het Munsterland (Dld.) geëmigreerde veenarbeiders. In 1893 kreeg de kolonie een rooms-katholieke parochie; hieronder vielen ook de dorpen Roswinkel en Emmer-Compascuum.