Dirk Monsma

Functie: Directeur

(Harlingen 1865 - Meppel 1930) Directeur gemeentewerken Meppel in de periode 1898-1929.

Drukte zijn stempel op een aantal openbare werken in de stad, waaronder de verharding van de hoofdstraten en de Heeren-, Keizers- en Prinsengracht begin vorige eeuw, de aanleg van de Buitenhaven (ingebruikneming 16 september 1928), de bouw van de nieuwe Meppeler sluis en van drie bruggen (Zuiderbrug (1913), Emma- en Sluisbrug (1929)). Tevens architect van enkele beeldbepalende panden, o.a. van de scholen Vledderhof (1908; uitbreiding 1914), uitbreiding Rijks hbs (1912), toen-malige Noorderschool aan het Noordeinde (tegenwoordig bekend als 'Kasteel Noordeinde'), Oosterboerschool (1916) en Zuiderschool (1929). Een opvallend gebouw is ook het transformatorhuis (1921). De uitbreiding van het gemeentehuis (1910) is eveneens van de hand van Monsma; zijn initialen staan op het jugenstil-plateau, aangebracht aan het achtergedeelte aan de Grote Akkerstraat.

Tot ca. 1907 bouwde Monsma ook voor particulieren; waarschijnlijk is het pand Stationsweg 27 (of 29) van zijn hand.