Microliet

Letterlijk 'kleine steen'. De term wordt gebruikt om kleine vuurstenen voorwerpjes met een geometrische vorm aan te duiden.

De meeste microlieten zijn waarschijnlijk gebruikt als pijlpunt of als inzetstuk - 'weerhaakje' - voor harpoenen of speren. De meeste microlieten zijn tussen 1 en 2 centimeter lang. Microlieten zijn vooral typerend voor het Mesolithicum maar komen sporadisch ook al eerder voor, bijv. tijdens de Ahrensburg-cultuur. In de loop van het Mesolithicum neemt de variatie aan microliettypen toe. Microlieten zijn er in allerlei vormen waaronder driehoeken (gelijkbenige en ongelijkbenige), segmenten en trapezia.