Egbert Meyers

Functie: pseudoniem van Egbert Albertus Meijers. Dat is nog geen lemma

Artiestennaam van Egbert Albertus Meijers (Grolloo 1948) - Tekstdichter, vertaler, auteur, liedjesschrijver en zanger, programmamaker en presentator RTV Drenthe.

Na aanvankelijk werkzaam geweest te zijn in elektro- en koeltechniek, in 1972 als arbeidstherapeut in dienst bij de stichting Maartenswouden te Rolde. In 1984 als sociaal cultureel werker te Groningen. Na de start van het Project Culturele Educatie (Drentse Taol) per december 1988 werkzaam als streektaalfunctionaris. Meyers richtte zich onder meer op het organiseren en professionaliseren van streektaalactiviteiten in en buiten Drenthe (Sont) en de promotie van zingen in de streektaal (Muzem).

Sinds 2001 is hij werkzaam als programmamaker en presentator bij RTV Drenthe. Daarnaast is hij actief op verschillende culturele terreinen. In 1982 was hij initiatiefnemer en mede-oprichter van het Big Bear Festival te Zuidlaren. Organiseerde contacten en projecten ten behoeve van de cultuur van Noord-Amerikaans indianen. Enige landelijke bekendheid genoot hij als zanger, mede door radio- en tv-optredens voor de TROS, NCRV, EO en KRO; hij speelde tevens op festivals in het country- en bluegrass-circuit.

Zijn debuut met liedjes in de streektaal maakte Meyers in de Hunebed-Turboshow in 1983, daartoe gestimuleerd door Albert Haar en Marga Kool. Hij werkte met diverse artiesten uit binnen- en buitenland (Harry Muskee, Sally van Meter, Si Kahn). Trad, na het met eigen band en trio geprobeerd te hebben, solo op als singer/songwriter in Nederland en Duitsland, met eigen repertoire in het Drents en Engels. Liedjes werden door andere artiesten vertaald en op cd uitgebracht; o.a. in het Plat-Duits. Discografie: Tweiduuster (lp 1988); Waorum de wereld braandt (cd 1995); Dreuge dunder (cd 2000).