Jan Cornelis (Kees) Meyboom

(Oldemarkt 1910 - Bilthoven 1982) Bestuurder.

Werd al jong, in 1939, burgemeester van Diever, hoewel hij had gesolliciteerd naar Vries. Hem werd bij zijn sollicitatie gevraagd: 'Waarom juist Vries, Diever is ook een leuke gemeente?' Hij bleef in Diever tot zijn pensioen in 1975, uitgezonderd het laatste bezettingsjaar, toen hij - met zijn echtgenote Nell Meyboom-Veltman - ondergedoken was. De Meybooms waren een zwierig echtpaar, in het dorp al gauw 'Kees en Nell' genoemd, dat zich volop inzette voor het culturele leven. O.a. het Schultehuis en 'Shakespeare' hadden zijn grote aandacht, alsmede het onderwijs.

Meyboom zorgde voor de komst van de ulo, al zagen velen dat niet als nodig. De school groeide uit tot een kwaliteitsinstituut van bovenregionale waarde. De naam Meyboom is in Drenthe bovenal verbonden aan een zeer speciale boekencollectie. Bij de opening van het nieuwe gemeentehuis van Diever in 1957 bood de voorzitter van het Cultuurfonds de gemeente een aantal boeken over Drenthe aan. Burgemeester J.C. Meyboom maakte ze tot basis van een gemeentelijke collectie, die in 1989 tot ongeveer 2000 werken was aangegroeid. De Dieverder Drenthe-bibliotheek werd in haar geheel verkocht aan de PBC Drenthe, die haar voorzag van het stempel 'Meyboom-collectie'. Deze bevat voor veel Drenthe-vorsers een schat aan informatie.