Albert Aaldert Metselaar

Functie: Historicus, kerkelijk werker

(Hollandscheveld 1959) Schrijver, historicus en kerkelijk werker.

Was verpleegkundige in psychiatrische inrichtingen en werd in 2001 coördinator van een trainingscentrum voor revalidatie en rehabilitatie. Studeerde kerkgeschiedenis aan het Windesheim College. Begon op zijn achttiende te schrijven en publiceert sinds 1985 in de Hoogeveensche Courant artikelen over historische, maatschappelijke en godsdienstige onderwerpen. Daarin besteedde hij veel aandacht aan leven en werk van de Hoogeveense schrijver-schilder A.A. Steenbergen.

Over de geschiedenis van Hollandscheveld en omstreken tijdens WO II schreef hij een serie van tien artikelen. Naar aanleiding daarvan kregen de veroordeelde, maar gevluchte, oorlogsmisdadigers Auke Pattist en Dirk Hoogendam landelijke aandacht en werd Hoogendam door journalisten opgespoord.

Metselaar schrijft - dikwijls onder het pseudoniem Veldeling - ook gedichten en werd medewerker van Oeze Volk. Zijn bekendste bundel, getiteld Liefde lat gien mèense lös verscheen in 1990. Richtte o.a. het dichtersgenootschap De Taalcompagnie op.Vertaalt en schrijft godsdienstige liederen in het Drents en gaat voor in Nederlands- en Drentstalige kerkdiensten. In 1995 werd hij voor zijn schrijverij onderscheiden met de titel 'Hoogevener van het jaar 1994'. Schreef samen met L. Huizing het boek Ter ere Gods. 350 jaar Hervormde Grote Kerk te Hoogeveen (2002).