Persoon
Alle rechten voorbehouden

Samuel Metiary

Functie: Voorzitter

Geboren: 1917
Gestorven: 2007

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Ds. Metiary (1917-2007) uit Assen, voorzitter van de Badan Persatuan, de belangenorganisatie van Zuid-Molukkers in Nederland. urn:rights:all-reserved

(1917 - Assen 2007) Moluks predikant en voorzitter van de Molukse belangenorganisatie Badan Persatuan.

Werd in 1948 legerpredikant bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en werd in 1951 na aankomst in Nederland predikant in het woonoord Schattenberg en later in Assen. Speelde zowel in de Molukse Evangelische Kerk als in de RMS-beweging een vooraanstaande rol. In 1986 ondertekende hij met premier Lubbers de zogeheten Gezamenlijke Verklaring, een document dat kan worden beschouwd als een informeel vredesverdrag tussen de Molukse gemeenschap en de Nederlandse overheid.