Franciscus Meppelink

Functie: Kunstschilder

(Coevorden 1878 - Coevorden 1959) Kunstschilder.

Liep op vijftienjarige leeftijd weg van huis, omdat zijn ouders er niet aan mee wilden werken dat hij kunstschilder zou worden. Na een baantje als schildersknecht in Emmen en zwerftochten door het land kreeg hij tenslotte toch de verlangde toestemming en kon hij schilderlessen nemen bij Jan Voerman in Hattem en later aan de Kunstnijverheidsschool in Haarlem. In 1910 vertrok hij naar Amerika waar hij gedurende ruim twintig jaren, met ondersteuning van zijn familie, een bestaan als kunstenaar probeerde op te bouwen.Vanaf 1932 verbleef hij weer in zijn geboorteplaats, waar hij vooral stadsgezichten, landschappen en portretten schilderde. Hij was lid van 'Arti et Amicitiae' in Amsterdam.