Begrip

Meerstal

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Waterplas, die zich in levend hoogveen vormt tussen de sterk gewelfde uitgestrekte veenbulten, of tussen bulten en aangrenzende hogere zandgronden. Een van de bekendste meerstallen is die van het gelijknamige verveningsblok bij Zwartemeer.

Op het zich uitbreidende en omhoog groeiende mosveen ontstonden in verschillende veengebieden een aantal veenbulten die naar de randen afwaterden. Omstreeks 500 jaar v.Chr. waren zoveel meertjes ontstaan, dat uit een aantal geschakelde meerstallen veenstroompjes ontstonden. Deze maakten regelmatige afvoer van water uit de veencomplexen mogelijk. In Zuidoost-Drenthe verenigden deze beekjes zich in de Runde. De meerstallen bij Zwartemeer waren in 1955 op luchtfoto's goed te onderscheiden. Staatsbosbeheer is door een ingenieus stelsel van stuwen erin geslaagd het bestaansmilieu voor de meerstal te bewaren tegen de algemene ontwatering van het gebied in.