Begrip

Man van Emmer-Erfscheidenveen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Veenlijk van een man, in 1938 in de Westelijke Middelste Dwarsplaatsen in het Emmer-Erfscheidenveen ontdekt. Kort daarop overgebracht naar oudheidkamer De Hondsrug in Emmen, in 1986 ten slotte naar het Drents Museum.

De man was gewikkeld in een cape van kalfshuid waarin ook enkele stokken lagen; verder werden aangetroffen: een mutsje van schaapshuid, een schoen van hertenleer en stukken van een wollen onderkleed. Vermoedelijk is de man, van wiens lichaam relatief weinig bewaard gebleven is, een onnatuurlijke dood gestorven. Hij leefde in de Bronstijd, in de 14e - 12e eeuw v.Chr. Het gaat om de oudste menselijke resten met weke delen in Nederland. Ook de kleding hoort tot de oudste van ons land.

Literatuur