Johanna Rika Hermanna (Hanja) Maij-Weggen

Functie: Politica

(Klazienaveen 1943) Politica.

Opleiding verpleegkundige (1961-1963) en sociale pedagogiek (1963-1969). Ze was al in 1965 docente HBO (tot 1977), lid regeringsdelegatie VN 1977/78, lid Europees Parlement voor het CDA 1979-1989, vice-voorzitster EVP-fractie 1986-1989, minister van Verkeer en Waterstaat 1989-1994, lid Europees Parlement, tevens voorzitster CDA-delegatie, vanaf 1994, adviserend lid van het DB van het CDA en tevens van het partijbestuur, voorzitster European Intermodal Association vanaf 1999, en maakt deel uit van het team dat zich bezighoudt met de toekomst van Europa. Ze was voorzitster van de Nederlandse vereniging Dieren-bescherming 1999-2001, en is een vooraanstaand lid van de Wereldorganisatie Dierenbescherming. In 2003 werd ze Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. Maij-Weggen kreeg in 1989 de Europese Schuman-medaille.