Lunsingh

Ook wel: Lunsche

Drents geslacht dat in de 16e eeuw al in de Etstoel zitting had en woonde in Westervelde. Herman Lunsche was korte tijd gedeputeerde van Drenthe (1618-1620). Zijn oudste zoon Joachim Lunsche (ca.1612-1674) pleegde in 1657 doodslag en moest Drenthe ontvluchten. Van zijn nazaten bracht Warmolt Lunsingh (1651-1708) het tot rentmeester van Dikninge en gedeputeerde. Ook zijn zoon Focco (1677-1754) en kleinzoon Warmolt (1712-1789) vervulden in de 18e eeuw publieke functies in Drenthe. Met deze laatste stierf het geslacht uit. De naam Lunsingh bleef bewaard via de familie Tonckens.