William Collings Lukis

Functie: Dominee

Bron: Geheugen van Drenthe

(Guernsey 1817 - Wath 1892) Anglicaans dominee, van 1861-1892 rector van Wath in Yorkshire, die tijdens lange zomervakanties megalieten bestudeerde.

Naar aanleiding van het weggraven van de heuvelresten en het restaureren van de Drentse hunebedden (zie L. Oldenhuis Gratama) werden dominee Lukis en Sir Henry Dryden in 1878, beiden ervaren in het documenteren van megalieten, door de Londense Society of Antiquaries naar Drenthe gestuurd om de hunebedden op te meten en te bestuderen voor het te laat was. Helaas was het leed al geschied. In dertien werkdagen mat Dryden veertig hunebedden buitengewoon precies op, terwijl Lukis ze beschreef en er aanzichten van tekende met een camera lucida. De bij zijn kleine proefgravingen uitgezeefde en de na de 'restauraties' rondom de hunebedden rondslingerende vondsten werden door hem afgebeeld en beschreven. Beider tekeningen en beschrijvingen bevinden zich in Londen, Drydens plans en opstanden in Assen en Oxford, de vondsten in het British Museum. De opmetingen van de hunebedden waren op schaal 1:48. Hun publicatie bleef uit.