Organisatie

Lucas Aardenburg

Organisatie type: Conservenfabriek

Datum: -

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Museum de 5000 morgen, Hoogeveen

Conservenfabriek te Hoogeveen.

In 1929 opgericht als Lucas Aardenburg NV Conservenfabriek 'Kennemer'. De fabriek werd geleid door broer Jan Aardenburg als nevenvestiging van de holding NV Lucas Aardenburg's Import-Export in Beverwijk. In eerste instantie uitsluitend een conservenfabriek, vanaf 1952 ook gericht op diepvriesproducten.

Lucas Aardenburg had in 1960 290 medewerkers. Dat jaar werd de fabriek overgenomen door IGLO, onderdeel van het Unilever concern. Ook na de overname bleef de familie Aardenburg in de directie vertegenwoordigd. In 1966 stopte de productie van conserven.

Eind 1970 werkten er 1125 mensen. Voor Iglo/Lucas Aardenburg was 1978 een rampjaar: er ontsnapte ammoniak uit een koelinstallatie en duizend ton bedorven diepvriesvoedsel moest naar de VAM worden afgevoerd. De toenemende concurrentie deed het bedrijf ook geen goed. In 1990 waren er nog slechts 360 medewerkers; in november van dat jaar werd de definitieve sluiting aangekondigd. Op het terrein van de fabriek is een woonwijk verrezen.