Lotting

Zitting van de Etstoel.

De lottingsdagen en -plaatsen waren voorgeschreven en vastgelegd in het Landrecht van 1412: op de tweede maandag na Pasen in Balloo, op dinsdag na Pinksteren in Rolde en op St. Magnus (19 augustus) in Anloo. Vanaf 1659 waren er slechts twee lottingen per jaar. Vanaf 1688 vonden alle zittingen in Assen plaats. Lottingen waren bevredigd, d.w.z. dat de deelnemers bijzondere bescherming genoten. De heen- en terugreis van elk twee dagen waren daarbij inbegrepen. De zaken werden volgens de rol afgehandeld.