Locatie

Wijster-Looveen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Nabij het Looveen in Wijster zijn in 1926 en 1931 een laat-Romeins en een vroegmiddeleeuws grafveld gedeeltelijk opgegraven door Van Giffen. Aan de westzijde gaat het om een zgn. gemengd grafveld uit de 4e en de eerste helft van de 5e eeuw, met een 25-tal crematies, in urnen of los in een kuil (Brandgrube), en een klein aantal inhumaties. Vierpalige constructies werden mogelijk gebruikt om de brandstapel te stutten. Onder de bijgaven bevinden zich een (naamgevende) haarnaald van het type Wijster, mantelspelden, gordelbeslag en wapens, Angelsaksisch aardewerk en terra nigra-bekers.

Het grafveld hoorde ongetwijfeld bij de iets oostelijker gelegen laat-Romeinse nederzetting Wijster. Een 5e-eeuws graf met veel bijgaven (no. 116) is toegeschreven aan de 'krijger van Wijster'; de zogenaamde lokalisering van zijn erf in de nederzetting verdient enige reserve. Aan de oostzijde ligt een 7e-9e-eeuws rijengrafveld, met ca. tweehonderd bijzettingen en een dertigtal paardengraven. De eerste graven zijn noord-zuid georiënteerd, de latere west-oost. Deze bevatten nauwelijks nog bijgaven.

Literatuur

  • Lit.: W.A. van Es, 'Wijster, a Native Village beyond the Imperial Frontier 150-425 A.D.', Palaeohistoria 11 (1967)
  • J.R. Beuker, W.A.B. van der Sanden en V.T. van Vilsteren, Zorg voor de doden - vijfduizend jaar begraven in Drenthe (Assen 1991).