Persoon
Alle rechten voorbehouden

Gerard Londo

Functie: Bestuurder

Geboren: 1913
Gestorven: 2011

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: familiearchief Londo

(Kampen 1913 - Emmen 2011) Bestuurder.

Begon in de jaren '30 als volontair in Kamperveen, in '36 te Zwollerkerspel. In 1939 was hij volwaardig ambtenaar in IJsselmuiden. In mei 1940 raakte hij zwaar gewond bij de Grebbeberg. Werd na de oorlog in Engeland luitenant-majoor, met uitzending naar Indië. Maakte daar de beide politionele acties mee. Kreeg verschillende onderscheidingen. In 1950 terug in IJsselmuiden. In 1952 werd hij burgemeester van Westerbork. Zijn Indië-ervaring werd van belang geacht met het oog op de aanwezigheid van de vele Ambonezen in zijn gemeente (Schattenberg). In 1954 kreeg hij zitting in de Provinciale Staten. Hij trad eind jaren '50 nog enige tijd op als waarnemer in Sleen, omdat burgemeester S.J. van Royen ontslagen werd. In 1963 werd hij gedeputeerde, tot 1978; in de laatste jaren als plaatsvervangend commissaris.

In 1976 werd hij aangezocht als voorzitter van een landelijke commissie die orde moest scheppen op onderwijs-financieel gebied. Deze Commissie-Londo is een begrip geworden. Nog elk jaar verschijnt de Londo-jaargids, over personele en materiële vraagstukken ten behoeve van het schoolmanagement in het primair onderwijs. Hij is daarvoor in 1989 onderscheiden met de zeldzaam uitgereikte prijs van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Londo was enkele jaren voorzitter van de Stichting 1940-45.