Lokfabriek van J.L. Allagnou

Organisatie type: Viltenfabriek

Onderneming van de Parijse ondernemer Jean Leonidas Allagnou. Hij liet in 1884 een houten fabriek met woonruimte op het lokveen te Erica bouwen. Dit veen, rijk aan wollegras, wilde hij exploiteren voor de winning van turfvezels. Die konden worden gebruikt bij de productie van vilt. Dit werd vervolgens in een hoedenfabriek verder verwerkt tot modieuze hoofddeksels. Het vilt was echter slechts beperkt bruikbaar, omdat de turfvezel te brokkelig en te grof was en enkel te verven in zeer donkere kleuren. Vermoedelijk vond Allagnou te weinig afnemers, want hij verdween snel weer met de noorderzon.