Begrip

Lodewijkstijlen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bouwstijlen (eind 17e begin 18e eeuw) volgend op het Classicisme en onder invloed van de cultuuruitingen aan het Franse hof.

De strenge symmetrische vorm blijft aanwezig bij Lodewijk XIV maar wordt door Lodewijk XV aangevuld met sierlijke en decoratieve motieven. Ten slotte verandert deze stijl weer onder het hof van Lodewijk XVI tot de Empirestijl met een meer sobere maar wel elegante vormentaal.

In Drenthe zijn deze stijlen goed waarneembaar in de diverse kerkinterieurs. Een goed voorbeeld van Lodewijk XV-stijl is havezate De Havixhorst in De Wijk met een volledig en rijk versierde entreepartij. De nabijgelegen huizen Voorwijk (1791-1792) en Dikninge (1813) zijn voorbeelden van de soberder Lodewijk XVI-periode. Ook de bouwwerken van Abraham Martinus Sorg zijn voorbeelden uit deze periode. Het gaat om het Drostenhuis, huize Overcingel, het Hofstedehuis (alle te Assen) en de hervormde kerk van Smilde.