Max Liebermann

Functie: Schilder, tekenaar

(Berlijn 1847 - Berlijn 1935) Duits schilder en tekenaar.

Opleiding aan de Academie te Weimar. Is een van de beroemdste Duitse impressionisten. Verbleef vanaf 1871 regelmatig in Nederland en was bevriend met diverse Nederlandse schilders, onder wie Jozef Israëls. Op diens aanraden ging hij in 1879 naar Zweeloo, waar hij later, in 1882, nog eens drie maanden zou verblijven. Zijn werk uit deze periode laat een overgang zien van een zwaar, donker naturalisme naar een lichtere en vrolijkere impressionistische manier van werken. Schilderijen die Liebermann in Drenthe maakte, vormde voor Vincent van Gogh aanleiding om daar ook naar toe te gaan.

Het Drents Museum organiseerde in 2007 de tentoonstelling 'Max Liebermann en zijn Nederlandse kunstenaarsvrienden'.