Lichtmis

Ook: Vrouwendag, Maria-Lichtmis

2 Februari, speelt een belangrijke rol in de volksweerkunde.

Als op Lichtmis de zon scheen, was de boer niet blij, getuige de wijsheden: Als Lichtmis in het donker huist / lacht de boer in zijn vuist; Lichtmis donker / de boer 'n jonker; Lichtmis helder / de boer in de kelder.

De imker zag daarentegen met Lichtmis graag helder weer: Lichtmis helder en klaar / geeft een goed bijenjaar.

Het zingen van de leeuwerik op 2 februari werd gezien als lentebode. Volgens het volksgeloof geven de vier vrijdagen in februari het weer voor de vier jaargetijden aan. Tiesing meldt hierover: 'Was de eerste Vrijdag nao Lichtmissendag een mooie dag, dan was er een mooi veurjaor te waachten; tweede Vrijdag nao Lichtmissen wees de geaordheid van de zommer en de daarde die van de haarfst.'