Legenden

Van het Lat. legenda, wat gelezen moet worden

Oorspronkelijk verhalen over het leven en wonderdaden van specifieke heiligen, later ook verhalen met een uitgesproken religieus karakter waarin goddelijke of hemelse personages en/of christelijke geloofspunten centraal staan.

Uit Drenthe is slechts één legende uit de Middeleeuwen binnen die betekenis bekend, namelijk het Sacramentswonder van Diever uit de Dialogus miraculorum van Caesarius van Heisterbach. In de jongere mondelinge overlevering ontbreken echte legenden zo goed als geheel, maar veel sagen vertonen daarentegen wel het karakter van een legende omdat ze sterk beïnvloed waren door het christelijke wereldbeeld.