Jan Lanting

Functie: Veldtechnicus, Aardewerkrestaurateur, Opgravingsfotograaf

(Zeijen 1896 - Groningen 1985) Van 1920-1961 verbonden aan het Biologisch-Archaeologisch Instituut als veldtechnicus ('voorgraver'), aardewerkrestaurateur en opgravingsfotograaf.

Vormde in de jaren '20, '30 en '40 met tekenaar L. Postema (en diens opvolger H. Praamstra) en administrateur/voorwerpenfotograaf J. Dijkstra een team dat onder de leiding van Van Giffen vele succesvolle opgravingen in Drenthe (en elders) verrichtte en documenteerde. Daarbij werden belangrijke ontdekkingen gedaan en methodische vernieuwingen van blijvende aard aangebracht (zie boomkistgraf, brandheuvel, bijenkorfgraf, kringgreppel, kwadrantenmethode, ringslootheuvel, ringwalheuvel). Werd opgevolgd door A. Meijer.