Begrip

Landsheer

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Soeverein, met het hoogste staatsgezag beklede vorst.

Tot 1522 was de bisschop van Utrecht de landsheer van Drenthe. Nadien was het gewest in de macht van Karel van Gelre, die het in 1536 moest afstaan aan Karel V. Hij en zijn zoon Filips II waren achtereenvolgens landsheer van Drenthe tot 1580.

Na enkele jaren van verwarring gedurende de Tachtigjarige Oorlog kwam de soevereiniteit aan de Staten van Drenthe. Het gewest Drenthe maakte deel uit van de Republiek der Verenigde Nederlanden, hetgeen zo bleef tot de inval van de Fransen in 1795. De bestaande Republiek maakte plaats voor een Bataafse Republiek, in 1806 opgevolgd door het Koninkrijk Holland, waarvan Lodewijk Napoleon de koning werd. In de jaren 1811-1813 maakte Drenthe deel uit van het Franse keizerrijk onder Napoleon. Nadien werd het een provincie van het Koninkrijk der Nederlanden.