Landschrijver

Griffier van de Etstoel en daarmee het oudste ambt in Drenthe. Hij was ook de rechterhand van de drost bij diens juridische werkzaamheden op ding, goorsprake en bij de behandeling van criminele delicten. Vanaf 1620 waren de landschrijvers juristen, die de Etten als lekenrechters adviseerden. Daarnaast protocolleerde de landschrijver de resoluties (besluiten) van de landsdag, was secretaris op de rekendag en had toegang tot de rechtsdag en de synode. Hij was de best geïnformeerde ambtenaar en kon als zodanig bestuurlijke en politieke invloed uitoefenen.