Landbouwhuishoudonderwijs

Onderwijs aan meisjes uit de agrarische sector.

Niet alleen jongens moesten geschoold worden (zie: Landbouwonderwijs), ook boerendochters moesten leren wat het voeren van een 'goed' boerenhuishouden inhield, o.a. op het hygiënisch vlak. Het maakte een voorspoedige ontwikkeling door. De eerste DLG-school werd opgericht in Emmen in 1925 en twee jaar kwam er een in Assen. Ook hier nam na de oorlog de belangstelling sterk toe, meer dan de scholen aankonden. Het aantal DLG-scholen bereikte het aantal van dertien in 1970 met zo'n 2300 leerlingen. Daarnaast bestonden ook enkele scholen van bijzondere signatuur. Daarna kwam dit type onderwijs in de onderwijsvernieuwing terecht waarbij het in andere meer algemene schoolvormen opging. In 1991 ging de laatste DLG-school, de Hagedoorn in Emmen, op in een fusie.