Persoon

Jan Abraham Rudolph Kymmell

Functie: Archivaris

Geboren: 1851
Gestorven: 1922

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Dhr. Marius Hendrik Gratama (1861-1919) en rechts op de foto dhr. Jan Abraham Rudolph Kymmell (1851-1922). Foto uit het familiearchief Gratama. De locatie is niet bekend. urn:rights:all-reserved

(Assen 1851 - Assen 1922) Na een mislukte studie filosofie werkzaam op het provinciaal archief (later Rijksarchief) te Assen, alwaar zijn vader G.R.W. Kymmel intussen archivaris was geworden. Na een door drankproblemen mislukte burgemeesterscarrière in Havelte en Nijeveen (1877-1883) werkte hij van 1884-1901 op het Rijksarchief (ontslag wegens drankproblemen en ruzie met rijksarchivaris J.G.C. Joosting) waar hij de indicering van de oude statenarchieven voortzette. Hij schreef gedegen artikelen onder meer in de Nieuwe Drentsche Volksalmanak en maakte een verdienstelijke, nog steeds gebruikte inventaris van het gemeentearchief van Assen. Overleed na dronken in de Lonersluis te zijn geraakt.

Literatuur