Harm Kuipers

Functie: Schaatser, Arts

(Vries 1947) Schaatser die het bedrijven van topsport combineerde met een studie geneeskunde.

Stippelde voor een groot deel zelf de sportieve weg uit die naar twee nationale kampioenschappen (1974 en 1975) en een wereldtitel (1975) leidde, de eerste voor Nederland na het tijdperk Schenk-Verkerk. Na zijn grootste triomf richtte Kuipers zich volledig op zijn studie. Ook daarin was hij succesvol. Hij bracht het tot hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. In die functie werd hij veelvuldig geraadpleegd over sport- en dopingvraagstukken en werd hij lid van de medische commissies van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Internationale Schaats Unie (ISU). Ook maakte Harm Kuipers deel uit van de ad hoc-commissie van het World Anti-Doping Agency (WADA).