Willem Kremer

Functie: Politicus

(Emmen 1918 - Emmen 1997) Politicus.

Begonnen als veenarbeider, maar al snel actief lid van de CPN. In zijn jeugd was Kremer een stotteraar, maar door veel speeches in de jeugdbeweging kwam hij van die aandoening af. Al vroeg vertegenwoordigde hij de CPN op vrijwel alle bestuursniveaus. Op zijn 65e kreeg hij van de gemeente Emmen het aanbod van een door een vakjournalist te schrijven 'boek met memoires', maar hij gaf daar plotseling de brui aan. Hij had veel te vertellen en ook 'alles' bewaard, zodat studenten van de Universiteit daar profijt van hebben.

Kremer had zich ontwikkeld tot een handig debater en was ondanks de Koude Oorlog een graag gezien mens. Hij was in Emmen lid van de raad in 1945/1946 en van 1949-1986. Van de Provinciale Staten maakte hij van 1946 tot 1987 deel uit, met een onderbreking van 1978-1982. In de Tweede Kamer zat hij van 1967 tot 1972 en in de Eerste Kamer van 1974-1980.