Locatie

Kremboong

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bos (71,5 ha) ten westen van Tiendeveen. Eigendom van Het Drentse Landschap.

Het huidige bos is een restant van een rond 1900 voor de houtteelt aangelegd uitgestrekt bosgebied dat in 1938 grotendeels werd geveld en tot landbouwgrond werd omgezet. Hoewel toentertijd niet erg oud, kende het een uitbundige plantenrijkdom met meerdere zeldzame soorten. In Kremboong hebben enkele van deze soorten zich kunnen handhaven, zoals Koningsvaren, Stekende wolfsklauw en Dalkruid, bij een opmerkelijk dichte begroeiing van Rode en Blauwe bosbes. Verder is het bos bekend vanwege zijn soortenrijke paddestoelenflora.

De naam Kremboong kreeg het gebied van Frederik s' Jacob die het in 1888 kocht. Hij noemde het naar zijn suikerrietplantage Kremboong (=bamboespruit) in Soerabaja op Java.

Literatuur

  • Lit.: H. Moorlag, 'Het Kremboongbos', Het Drentse Landschap nr. 7 (1995)
  • H.A. Moorlag, 'Kremboong, een plantage in Drenthe', NDV 103 (1986).