Geert Koops

Functie: Winkelier, Dammer

(Assen 1882 - Assen 1960) Winkelier, dammer en schrijver.

Bijna heel zijn arbeidzame leven dreef hij een ijzerwarenhandel in Assen. Van zijn hand verschenen een aantal typische streekromans, waarmee hij vrij veel succes had. Zijn eerste roman kwam in 1947 uit en was getiteld De familie Kornalijn. Roman uit het boerenleven. Daarna verscheen bij uitgeverij De Torenlaan de roman Zuster Marjan (1953). Voordat het verhaal in boekvorm uitgegeven werd, had het in 1952-1953 als feuilleton in de Provinciale Drentsche en Asser Courant gestaan. Het boek kreeg een tweede druk. Ook uit 1953 is de in Drenthe spelende roman Job Folkers, met dialogen in de streektaal. Koops' laatste roman, Late zon (1957), speelt tegen een Brabantse achtergrond. Ook dit boek had een voorgeschiedenis als feuilleton in de PDAC (1954-1955). Koops schreef ook voor andere dagbladen en weekbladen, die korte verhalen onder diverse pseudoniemen plaatsten. Hij liet verscheidene niet-uitgegeven manuscripten na, waaronder een middenstandersroman.