Persoon

Frederik Alberts Kok

Geboren: 1803
Gestorven: 1858

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(1803 - Beilen 1858) Stond aan de wieg van de theologische opleiding van gereformeerde predikanten. Zoon van Albert Hilberts Kok en broer van Wolter Alberts Kok.

De theologische school in wording was gevestigd in zijn woning. Hij schonk aan de afgescheiden kerk in Dwingeloo een oud huis en een stuk land om daarop een kerk te bouwen. In 1842 vertrok hij naar het Friese Wanswerd, waar hij belandde in een strijd over oefenaars en het ambtsgewaad. Na twee jaar ging hij naar Garrelsweer en vandaar naar Schoonhoven. Daar doceerde hij aan de Zuid-Hollandsche Theologische School. Via Zuilichem keerde hij terug naar Drenthe, waar hij de kerken van Roden, Een en Beilen diende.

Literatuur

  • Lit.: J. Kok, Meister Albert en zijn zonen (1909).