Knollathyrus

Lat.: Lathyrus linifolius

Plant uit de familie van lathyrusachtigen.

Deze in Nederland zeer zeldzame soort hoort thuis in schrale graslanden, soortenrijke heides, lichte loofbosjes en langs boszomen. In haar biotoop is altijd keileem in de bodem aanwezig. De donkerrode tot lichtpaarse bloemen bloeien van mei tot in augustus. Door ontginning, ontbossing en verzuring is de soort zeer sterk achteruit gegaan. In Drenthe komt Knollathyrus alleen nog voor op de Hondsrug en op de Havelterberg. In beide gebieden dagzoomt keileem of bevindt zich dicht onder de oppervlakte. Knollathyrus geldt als belangrijke indicator van bijzondere omstandigheden vanwege de specifieke eisen die de soort aan zijn milieu stelt.