Kniphorstbos

Gevarieerd loof- en naaldhoutbos (82 ha) op stuifzand en dekzand, gelegen ten noorden van Anloo en een geheel vormend met de noordelijker gelegen Strubben. Dit strubbenbos met enkele heidevelden erin was oefenterrein van Defensie.

Het Kniphorstbos met 140 ha landbouwgrond behoorde bij de Berlageboerderij 'De Schipborg', waarvan het eigendom na WO II aan de Staat toeviel. Boerderij met landerijen werden verkocht, het meeste bos kwam in beheer bij Staatsbosbeheer (boswachterij Schipborg). Staatsbosbeheer plantte er o.a. dennen, lariksen en douglassparren aan.

Na de markeverdeling kwamen de heidevelden in bezit van G. Kniphorst, burgemeester van Assen, die ze met dennen beplantte. De oudste grove dennen dateren uit 1864. Belangrijkste soorten uit de ondergroei zijn Zevenster, Smalle beukvaren, Dubbelloof, Eikvaren en Wijfjesvaren.

Het gebied is bekend door het voorkomen van hunebedden, grafheuvels, nederzettingen en oude wegsporen. Zie: Archeologisch rijksmonument De Strubben/Kniphorstbos.